De hulptelefoon Tele-Onthaal wordt meer dan ooit gebeld door mensen die het moeilijk hebben. De organisatie kreeg al honderden oproepen meer dan in december vorig jaar.

Volgens psycholoog Eric Heyns spelen de economische crisis en onzekerheid over de toekomst een doorslaggevende rol in die toename.

In een ‘normale’ decembermaand krijgt noodtelefoon Tele- Onthaal gemiddeld 1500 oproepen van mensen die het zwaar hebben en het leven even niet meer zien zitten. Maar deze maand hebben al ruim 1800 mensen gebeld, een vijfde meer dan vorig jaar.

“En december is nog niet eens om”, zegt Christine Draguet, voorzitster van Tele-Onthaal Antwerpen. Ze spreekt van een “opmerkelijke stijging”.

"Volgens klinisch psycholoog Eric Heyns uit Turnhout weegt de huidige crisistijd zwaar op het gemoed. “We hebben een jaar achter de rug met veel onzekerheid: politiek, economisch, de eurocrisis, natuurrampen, onheilsberichten over de klimaatsverandering..."

"Dat zorgt bij heel wat mensen voor grote stress en angst, factoren die de emmer kunnen doen overlopen. De toekomstperspectieven van de mensen zijn een pak minder rooskleurig dan een paar jaar geleden."

Bron : GVA